Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

Ergonomische evaluatie en herontwerp van een maaltijdkar

 

Ergonomics evaluation and redesign of a hospital meal cart.

Das B, Wimpee J, Das B. Appl Ergon 2002; 33: 309-318.


 

Ergonomische en andere problemen van een conventionele ziekenhuis maaltijdkar werden geŽvalueerd met het oog op het herontwerpen van de kar door ergonomische principes en gegevens te implementeren. De gebruikers hadden vooral problemen met het in beweging brengen van de kar, het kijken over de kar en met het draaien en stoppen. Er werden ook ongemakkelijke houdingen gerapporteerd in de schouder, nek, rug, lage rug, knie, enkel en voet. Wanneer de kar geladen was met de maaltijden bleken de initiŽle duwkrachten om de kar te draaien niet aanvaardbaar te zijn voor de P5 vrouw.

 

Voorgestelde afmetingen zodat de duwkar bruikbaar is voor de grootst mogelijke populatie.

 

 

Er werden een hele reeks aanbevelingen gedaan:

* een goede plaats (91-114,3 cm) en diameter (4 cm) van de handvatten

* handvatten 7į gekanteld met 47,8 cm tussenafstand

* grotere diameter (20 cm) en breedte (4 cm) van de wielen uit hard rubber

* 4 bewegende wielen op 4 hoeken en 2 vaste in het midden

* vermindering van de karhoogte (143,6cm)

* gebruik van kunststof materiaal voor de constructie van de kar

* noodrem voorzien

* individueel verwarmde plateaus voor soep en hoofdmaaltijd

* kleinere plateaus (33 x 47cm)

* luchtdichte en transparante kunststoffen deuren

 

Definitief ontwerp op basis van ergonomische richtlijnen (hoewel ze niet allemaal geïmplementeerd zijn).

 

 


overzicht trekken en duwen - transpallet - intern transport wielen - tafelkar - tafelwagen - maaltijdkar

 

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans