Figuur ergonomie

ERGONOMIE site.be

informatie en onderzoek over ergonomie

 

 

BH maten

 


 

BH maat
BH maten bestaan uit een cijfer en een letter, borstomtrek en cupmaat:

 

BH maten met letter voor omtrek onder de borst en het cijfer voor het verschil met de omtrek op de borst.

 

Het cijfer staat voor de borstomtrek gemeten onder de borst, afgerond op 5 cm
* EUR : aantal cm
* FR : aantal cm + 15 cm
* UK/US : aantal inch + 5, afgerond op even aantal naar beneden (1 inch = 2,54 cm)

 

De letter staat voor het verschil tussen borstomtrek op en onder de borst:
* AA: 11 cm <
* A : 12-13 cm
* B: 14-15 cm
* C: 16-18 cm
* D: 19-20 cm
* E, DD: 21-22 cm
* F: 23-24 cm
* G, FF: 25-26 cm
* H: 27cm >

 

De bandmaat wordt voorzien per 5 cm. Een tussenliggende borstomtrek kan men nog altijd corrigeren door de haakjes aan de achterkant, die in twee of drie standen kunnen gesloten worden. De ondersteunende band is bovendien wat elastisch aan de zijkant en rugzijde zodat de BH voor iedereen goed kan passen. De hoogteverstelbare schouderbandjes zorgen voor een individuele afstelling.

 

De cupmaat wordt steeds bekeken ten opzichte van de omtrek onder de borst. Dit betekent dat het volume van de cup niet voor elke omtrek hetzelfde is. Wanneer een BH teveel spant en men een grotere omtrek uitprobeert, zal dezelfde cupmaat niet meer goed passen. Wanneer 90C te klein is, probeert men best 95B. Omgekeerd wanneer 90C niet genoeg spant, kan men best 85D passen. Verschillende vormen van borsten zorgen ook voor verschillende cupvormen, zodat passen de boodschap blijft...

 

Europese BH maten
Om wat meer orde en duidelijkheid te scheppen in de verschillende maten van kledij kwam er de Europese norm, EN 13402. Voor BH maten betekent dit dat de omtrek onder de borst overeenkomt met de aanduiding op het etiket. De cupmaten wordt bepaald door het verschil van de borstomtrek boven en onder de borst. De dubbele letters zijn ook verdwenen, DD is E. Dit systeem wordt in Nederland courant gebruikt.

 

Franse BH maten
In België is het Franse maatsysteem nog steeds gangbaar. Hier wordt 15 cm opgeteld bij de omtrek onder de borsten. Zo sluiten de BH maten aan met het oorspronkelijke (Amerikaanse) maatsysteem voor BH's.

 

Amerikaanse en Engelse BH maten
Het originele maatsysteem voor BH's komt uit de Angelsaksische landen. Bij de omtrek onder de borsten wordt steeds 5 inch opgeteld. Een oneven getal wordt naar beneden toe afgerond tot een even aantal inch. Dit werd gedaan om de cupmaat eenvoudig te kunen bepalen. Het verschil in omtrek onder en op de borst leidt dan namelijk tot de volgende indeling:
A: 1 inch
B: 2 inch
C: 3 inch
D: 4 inch
DD: 5 inch

 

 

 


kledingmaten - BH maat - sportBH - schoenmaten - teenslippers - hoge hakken - fietsmaat -

maat kinderfiets - hoogte keuken - afmetingen bedden - beenruimte vlieguigzetel

 

© 2006-2017 www.ergonomiesite.be - Mailen naar Roeland Motmans